Kedi Tuvalet (Kumu) Kokusu Nasıl Giderilir?

Kedi Tuvalet (Kumu) Kokusu Nasıl Giderilir?

Yazar: Emre Rothzerg Kedi Kedi bakımı

Kedi sahiplerinin en çok şikâyet ettiği konulardan biri de kedi tuvaletinin (kumu) bir zaman sonra kokmaya başlaması ve bu kokunun çoğu zaman katlanılamaz dereceye gelmesidir. Uzun hayat koşuşturmacası sırasında da kedi tuvaletine sık sık yenilemeye zaman bulamıyoruz. Bu sayede kedi kumu kokusu ortaya çıkmaktadır. Hal böyle olunca kişiler sürekli kedi tuvalet (kumu) kokusu nasıl giderilir sorusunu sıklıkla sormaktadır.

Kediler, bilindiği üzere yer yüzünde yaşamakta olan en temiz canlılardan biri olarak dikkat çekmektedir. Sürekli kendilerini yalarken onları görürüz. Kedilerin dili aynı fırça gibi mikro kıllara sahiptir denebilir. Bu durum kedilerin kendilerini kolaylıkla temizlemesine olanak sağlar. Ancak kedi idrarı bazı durumlarda fazla koku yapabilir. Kediler için problem olmayan bu durum insanlar için işkence haline gelebilir ve hal böyle olunca kedi tuvalet kokusu nasıl giderilir diye sorulur. Aslında oldukça basit olan birkaç yöntemle kedi tuvalet kokusunu azaltabilir. Hatta tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Peki kedi tuvalet kokusu nasıl giderilir?

Kedi Tuvaleti Nasıl Temizlenmelidir?

Kedi tuvaletinde kötü bir koku oluşmasının nedenlerinden biri de kumun yanlış temizlenmesinden kaynaklanmaktadır. Bir kedinin en önemli ihtiyaçlarından biri de kumunun düzenli olarak temizlenmesidir. Düzenli temizlik yapıldığında herhangi bir koku problemiyle karşılaşılmayacaktır. Öncelikle kişilerin yaptığı hataların başında kumların çok uzun süre değiştirilmemesi gelir. Bir kedinin kum kabı en az 15 güne bir tamamen boşaltılmalı ve değiştirilmelidir. Ancak kumun kalitesine ve türüne göre bu süreç bir aya kadar uzayabilir. Ancak 30 günü asla geçirmemeniz gerekmektedir. Ayrıca kedi kumu nasıl temizlenmelidir sorusunun çözümü için aşağıda yer alan metotları da deneyebilirsiniz.

  • Kedi kumunda oluşan kötü kokuları ortadan kaldırmak için sirke kürünü uygulayabilirsiniz. Bunun için kedi kumunu tamamen boşalttığınızda kedi kabına bakterilerin oluşmasını önlemek için spreyli bir şişe ile sirke püskürtebilirsiniz veya kabı sirkeli su ile durulayabilirsiniz.
  • Eğer kedi kabınızı yıkadığınız halde tamamen temizlenmiyorsa ve dibinde koyu renkli lekeler kaldıysa karbonat ile bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Bunun için öncelikle kabı yıkayın ve kuruladıktan sonra leke bulunan yerlere bir miktar karbonat serpebilirsiniz. Daha sonra üzerine bir miktar sıcak su döktükten sonra yaklaşık 15 dakika bekleyebilir ve ardından kum kabını durulayabilirsiniz. Bu işlemden sonra kedi tuvaletinde kalan tüm kirlerin çıktığını göreceksiniz.
  • Eğer her şeyi yaptığınız halde kedi tuvaletinde ki koku bir türlü gitmiyorsa kedi tuvaletini yıkarken arap sabunu kullanabilirsiniz. Arap sabunu yüzyıllardan beri kullanılan doğal ve etkili bir temizlik maddesidir. İşleme başlarken öncelikle kedi tuvaletinin içerisinde yer alan tüm kumu çıkarmalı ve ardından kabı normal bir şekilde deterjanla yıkamalısınız. Bu işlemden sonra ıslak olan kabın içerisine göz kararı arap sabunu dökmeli ve bir halı veya ayakkabı fırçasıyla iyice fırçaladıktan sonra kedi tuvaletini tamamen durulamalısınız. Arap sabunu kap içerisine yerleşmiş ve kötü kokuya neden olan bakterileri tamamen ortadan kaldıracak ve kum kabının kokmasını engelleyecektir.

Kedi Kumunun Kokmaması İçin Neler Yapılabilir?

Kedi kumunun en büyük kokma sebeplerinden birinin yeterli temizlik olmadığından yukarıda bahsetmiştik. Ancak tüm bu olanlara rağmen kedi tuvaletinin kokusunu durduramıyorsanız kedi tuvalet (kumu) kokusu nasıl giderilir sorusuna daha verilecek birçok cevap var.

Öncelikle kediniz için doğru kumu seçtiğinizden emin olmalısınız. Kediniz için en doğru kum orta kalın taneli ve kolay topaklanan kedi kumudur. Bu sayede topaklanan kumu her gün veya gün aşırı temizleyebilir ve kedi tuvaletinde koku oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Başvurabileceğiniz bir diğer yöntem de kedinizin kumuna bir miktar kuru çay yaprağı serpiştirmenizdir. Ancak bu yönteme başvurmadan önce kedinizin çay yaprağına alerjisi olup olmadığından emin olmalısınız. Çay ağacının keskin kokusu dışkı ve idrarın kokusunu bastırarak kedi tuvaletinin kokmasını engelleyebilir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Yıllarca hayvan derneklerinde çalıştım, bu blogumda sizlerle bilgilerimi paylaşacağım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL