Kedilerde Tüy Dökme Sorunu Nasıl Çözülür?

Kedilerde Tüy Dökme Sorunu Nasıl Çözülür?

Yazar: Emre Rothzerg Kedi Kedi bakımı

Kedilerde dökülen tüyler bazen bir sağlık sorununun habercisi olabilir bazen de ev temizliği için büyük bir sorun olabilir. Bu yüzden kedilerde tüy dökme sorunu nasıl çözülür, kedi sahipleri için büyük bir önem teşkil eder. Sphynx gibi tüysüz bir kediniz yoksa, koltuk ve elbiselerin üzerinde bulunan tüyleri rolü ile temizlemek bir rutininiz halini almış olabilir. Kedilerde tüy dökülmesine sebep olan faktörler:

Cilt Koşulları: Kedinizin tüy dökümüne sebep olan saçkıran yani mantar enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar, pireler gibi parazitlerin istilası veya alerji sebep olabilir. Genelde yaşam koşulları ve mama, parazit ve alerji sorunlarına sebep açabilir. Bunun dışında yeni bir mamaya geçtiyseniz, tüy dökülmesine sebep olabilir. Bu durumda kediniz mamada bulunan bir maddeye reaksiyon verebilir.  

Stres: Kediler, yoğun baskı altında anında reaksiyon gösterebilirler. Kedilerde tüy dökme sorunu nasıl çözülür ve ne sebep olur diyorsanız, stres de bunlara ek olabilir.

Hormonlar: Kedilerinizin dökülme yaşayan kısımlarında hormonal dengesizlik neden olabilir. Kedinizin tüylerinin uzamasından belirli hormonlar sorumludur ve bu hormonlar işlevini yitirdiğinde tüy dökülmesine sebep olabilir. Aynı zamanda bu hormonlarda fazlalık da çeşitli tüy dökülmelerine sebep olacaktır. Hamile veya emziren kediler çeşitli hormon değişikliğine maruz kalacağından ötürü tüy dökülmesi yaşayabilir.

Sağlıksız beslenme: Sağlıksız beslenme, kötü sağlık veya tespit edilmemiş bir hastalık, kedinizin tüylerini kaybetmesine neden olabilir. Bunların hepsi oldukça geniş nedenler olduğundan, altta yatan nedeni belirlemek için veterinerinizi ziyaret etmeniz önemlidir.

Not: Bazı durumlarda kedilerdeki tüy dökülmesi insanlara bulaşabilir. Bu duruma maruz kalmamak için, bulaşıcı hastalıklara karşı tedbirli olmanız gerekir. Ayrıca kedilerde yıl boyunca rutin bir tüy dökülmesi olduğunu unutmayın. Bu, özellikle yaz ve bahar aylarında artar. Eğer kedinizin belli noktalarında kelleşme görülmüyorsa, bu dökülme normaldir.

Kedim çok tüy döküyor ne yapmalıyım?

Kedim çok tüy döküyor ne yapmalıyım?  Bunun psikolojik ve beslenme faktörleri olabilir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyon, enfeksiyon, parazitler ve daha ciddi durumların da habercisi olabilir. Bunu anlamanızı sağlayacak birkaç farklı yöntem bulunur. Örneğin yeni bir mamaya geçtiyseniz, kedinizin tüy dökümünün neyden kaynaklandığı hakkında fikir sahibi olmanız daha kolay olacaktır.

Kedilerde tüy dökme sorunu alopesiden dolayı kaynaklandığını anlamak için, veterinerde yapılabilecek birkaç test yapmak gerekir. Eğer parazit veya saçkıran gibi sebeplerden ötürü dökülme varsa, birkaç basit ilaç tedavisi ile bu sorun ortadan kalkabilir. Alerjik cilt hastalıkları bu hastalıklara göre biraz daha uzun sürebilir ancak genel anlamda büyük bir soruna sebep olmaz. Strese bağlı aşırı tımar işleminden şüpheleniliyorsa, veterineriniz sizi stresin ve kedinin saç dökülmesinin nedenini belirlemeye yardımcı olabilecek ve nasıl azaltılacağı konusunda tavsiyelerde bulunabilecek bir veteriner davranış uzmanına yönlendirebilir.

Veterinerinizin araştırmaları, kedinizin eklemlerindeki veya mesanesindeki ağrı nedeniyle fazla tımar ettiğini gösteriyorsa, altta yatan sorunu gerekli ilaçlarla tedavi edeceklerdir. Ağrı durduğunda kedinin tüyleri de dökülür.

Kedi tüyü dökülmesi nasıl engellenir?

Sadece kendiniz için değil, evcil hayvanınız için de faydalı olacak kedi tüyü dökmesi nasıl engellenir? Tüy dökmenin birden fazla sebebi olabileceğinden, engellemek için sebebini öğrenmeniz gerekir. Bununla birlikte, kedinizin tüyleri gözle görülür şekilde inceliyorsa, kel lekeler varsa veya iltihaplı ve kırmızı alanlar fark ederseniz, bir sorun vardır. Kediniz normalden daha fazla tüy kaybettiğinde duruma alopesi denir.

Kedinizin tüy dökülmesini engellemek için düzenli olarak tımarlayın. Bu, mevcut dökülmeyi nispeten azaltacaktır. Buna ek olarak sağlıklı bir tüy için kedilerin dengeli beslenmesi gerekir. Genel olarak omega açısından zengin bir beslenme şekli, kedilerde dökülmenin önüne geçebilir. Tavuk çoğu kedide alerjiye ve tüy dökülmesine sebep olabilir. Eğer tavuklu mama veriyorsanız, mama değiştirebilirsiniz. Takip eden birkaç hafta içinde sorun çözülürse, sorunun kaynağı bu olabilir. Ek olarak kedilere yeterince su vermemek de dökülmeye sebep verebilir. Kedilerin su kapları sürekli dolu ve temiz olmalı.

Peki kedinin alopesi olduğu nasıl anlaşılır? Eğer tırnaklarını ve ayaklarını ısırıyorsa, bunun bir parazite tepki olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumda veterinerinizin önerdiği birkaç ilaç sayesinde kolayca tedavi edilebilir. Kediniz kaşınmayı bırakırsa zamanla tüyleri uzayacak ve eskisi gibi sağlıklı olacaktır. Ancak herhangi bir parazit yoksa kedilerde tüy dökme sorunu nasıl çözülür?

Bu durumda biraz önce de bahsettiğimiz gibi besin alerjisi, stres ve yaşam koşullarını tekrar gözden geçirmelisiniz. Tüy dökülmesi cilt kanseri dışında çok önemli bir hastalığın habercisi değildir ancak nadiren de olsa istenmeyen bir kanserin habercisi olabileceğinden, bir veterinere görünmenizde fayda olacaktır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Yıllarca hayvan derneklerinde çalıştım, bu blogumda sizlerle bilgilerimi paylaşacağım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL