Kedilerin kesinlikle YEMEMESİ gereken şeyler

Kedilerin kesinlikle YEMEMESİ gereken şeyler

Yazar: Emre Rothzerg Kedi Kedi bakımı

Eskiden kimse evcil hayvan beslemeye sıcak gözle bakmazken günümüzde evcil hayvan besleyenlerin sayısı azımsanamayacak oranda artmıştır. En çok beslenen evcil hayvanlardan biri de şüphesiz kedilerdir. Kişiler kedi beslenmesi konusunda eskiye oranla çok daha bilinçli olsalar da yine de bilinçsiz kişiler bulunmaktadır. Kedilerin kesinlikle yememesi gereken şeyler kediler tarafından tüketildiğinde ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. Peki kedilerin kesinlikle yememesi gereken şeyler nelerdir?

Bu makalemizde sizler için en çok merak edilen kedilerin kesinlikle yememesi gereken şeyler, kediler neleri asla yememeli, kedileri ne zehirler gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık…

Soğan ve Sarımsak

Soğan ve sarımsak insanlar için ne kadar faydalı olsa da evcil hayvanlar için bir o kadar zararlıdır. Soğan ve sarımsağın içerisinde bulunan güçlü maddeler kedilerinizin doğrudan kırmızı kan hücrelerine saldırmaktadır. Bu durum da uzun vadede kedinizin anemi hastalığına yakalanmasına, hatta ölmesine neden olabilir. Kedilerde soğan ve sarımsak tüketiminden kaynaklanan rahatsızlıklar genellikle büyük porsiyonlar tüketildiğinde ve uzun vadede ortaya çıkmaktadır. Eğer kedinizde soluk renkli ve kanayan diş etleri, kırmızı renkli idrar ve dışkı, iştahsızlık, uyuşukluk ve halsizlik gibi etkiler gözlemliyorsanız derhal veterinere başvurmanız tavsiye edilmektedir.

Çiğ Yumurta ve Çiğ Et

Kedilerin kesinlikle yememesi gereken şeyler listesinde çiğ yumurta ve çiğ et de yer almaktadır. Bilindiği üzere bu besinler insanlarda salmonella hastalığına yol açmaktadır. Aynı etki kedilerde de gözlemlenebilmektedir. Bu hastalık kedilerde ishal, kusma ve halsizlik olarak kendini gösterebilir. Ayrıca bu hastalık kedilerden insanlara da bulaşabilir. Bu nedenle kedinize et veya yumurta vermek gibi bir niyetiniz bulunuyorsa mutlaka bu yiyecekleri pişirdikten sonra kedinize vermelisiniz. Özellikle kedilerin çiğ yumurta yemesi tüy sorunu yaratabilir ve çeşitli deri hastalıklarına neden olabilir. Çiğ kemikler de kedilere asla verilmemelidir. En sık yapılan yanlışlardan biri de budur. Kemikler kedinizin boğazına takılarak onu boğabilir, diş ve diş etlerine zarar verebilir ve sindirim sisteminde çeşitli yaralanmalara sebebiyet verebilir.

Çikolata ve Kafein

Çikolatanın köpekleri öldürebildiğini herkes bilir. Bu bilgi sosyal medyada, internette ve hatta gazetede bile sıklıkla söylenir. Çikolatanın aynı etkiyi kediler için de gösterdiğini biliyor muydunuz? Çikolata, kediler için de adeta bir zehirdir. Çikolata yiyen bir kedi zehirlendiğinde kusar, şiddetli derecede ishale yakalanır ve ani bir şekilde ateşi yükselebilir. Ayrıca nadir olarak çikolata kedilerde kalp ritim bozukluğu, aşırı su tüketimi ve kasların aşırı derecede titremesine neden olabilir. Eğer kedinize çikolata verdiyseniz ve dostunuz sayılan belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa acil olarak bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca belirtmek gerekirse insanlar için oldukça faydalı olan bitter çikolatalar kediler için ekstra zehirlidir. Kafein de kediniz için aynı etkiyi göstermektedir. Bu besin maddesi de evcil hayvanlar için oldukça zehirlidir.

Alkol ve Çiğ Hamur

Alkolün zararları yüzyıllardan beri bilim insanları tarafından sıklıkla anlatılmaktadır. Alkol herkes için zararlıdır ve insanlara kısa süreli bir zehirlenme yaratarak sarhoşluk denen etkiyi sağlar. Bütün hayvanlarda alkolün etkisi aynıdır. Ancak insanları öldürmeyen alkol kedilerde ve diğer evcil hayvanlarda oldukça öldürücü etkiye sahip olabilir. Alkol tüketen bir kedide kusma, ileri derecede ishal, denge kaybı, solunum güçlüğü, koma ve titreme gibi etkiler görülebilir. Çiğ hamur işi de evcil hayvanlar için oldukça zararlı bir besindir. Çünkü kedilerin midesinin asit seviyesi ve bileşenleri oldukça farklıdır. Kedilerin midesine giren çiğ hamur alkol oluşturur. Bu nedenle çiğ hamur da kedilerde alkol zehirlenmesi ile aynı etkiyi gösterir. Eğer kedinizin az miktar da olsa alkol tükettiğini düşünmekteyseniz acil olarak bir veteriner hekime danışmanız gerekmektedir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Yıllarca hayvan derneklerinde çalıştım, bu blogumda sizlerle bilgilerimi paylaşacağım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL