Kilolu Köpeğim İçin Ne Yapmalıyım?

Kilolu Köpeğim İçin Ne Yapmalıyım?

Yazar: Emre Rothzerg Genel

Köpeğinizin kilosu rahatsız edici boyutlara gelmişse ve bir sağlık sorunu teşkil ediyorsa, kilolu köpeğim için ne yapmalıyım diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Öncesinde düşünmemiz gereken şey şu; köpeklerimizle kanepe keyfi, yürüyüş ve hatta yüzme gibi aktiviteleri paylaştığımız gibi, zararlı alışkanlıkları da paylaşabiliriz. Dolayısıyla bu onların vücutlarında birtakım farklı reaksiyonlara sebep olabilmekte.

Kilolu köpeğim için ne yapmalıyım sorusu, sorumlu köpek sahiplerinin ilgilendiren bir durumdur. Şişman ve kilolu köpekler gözünüze sevimli gelebilir ancak ne yazık ki bu bir sağlık sorunudur. Ayrıca bazı ırk cinsler, diğer köpeklere oranla kilo alınca daha fazla risk altında olabilirler. Bu nedenle köpeğinizin zayıf olması gibi, kilolu olması da bir problemdir. Ancak köpeğinizin kilolu olmasına sebep olabilecek hipotiroidizm gibi sağlık sorunları da olabilir. Ek olarak insanlarda olduğu gibi metabolik sorunlarda kilo almaya sorun olur.

Bazı cins köpeklerde selülit ve yağlanma sorunları kroniktir. Bazı cinslerde bu yağlanmalar, düz bel ve çıkık göğüs gibi birçok problemi de beraberinde getirebilir. Tazı gibi bazı cinslerde ise, formda olduğunun anlaşılabilmesi için kaburgalarının görünür olması gerekebilir. Bu yüzden köpeğinizin kilolu olduğunu anlamak için cinsin standartlarına bakmanız gerekebilir. Peki kilolu köpeğim için ne yapmalıyım?

Köpeklerde Kilo Verdirme Teknikleri

Sizin ve köpeğinizin hayatını düzene sokmak ve beslenme kusurlarını gidermek, basit ve etkili kilo verme teknikleri sağlar. Aşağıda yer alan köpeklerde kilo verdirme teknikleri şunlardır:

  1. Uygun Diyet: Köpekler, başta insanlar olmak üzere çoğu canlılar gibi fazla ve sağlıksız beslenmeden ötürü kilo alabilirler. Egzersizi çok düşük yapmak, sınırsız yemek yeme özgürlüğü ve sofra atıklarını köpeklere vermek, fazla kilo aldırır. Yani köpeklerinizin karbonhidrat ve kaloriden yoksun yiyeceklerden yoksun beslenmesi zayıflaması için yeterli olmayabilir. Eğer halihazırda egzersiz yapıyorsanız, mevcut egzersiz süresini arttırmak zorunda kalabilirsiniz.
  2. Uygun yiyecek: Köpeğinizin kilo vermeye başlaması için, sabahları rutin yiyeceklerine ek olarak akşam öğünü için düşük sodyumlu yiyecekleri tercih edin. Multivitaminler genelde düşük sodyumlu besinlerdir. Ayrıca yeşil fasulye gibi yiyecekleri de mamasına ekleyebilir ve sürekli kullandığınız mamanın gramajını düşürebilirsiniz.
  3. Ödül mamalarını dahil edin: Köpeğinize gün içinde verdiğiniz ufak kaçamaklar, ikramlar ve ödül mamaları, günlük almaları gereken kalori miktarına ekleyin. Örneğin, köpeğiniz günlük 400 kalori almalıysa, 100 kalorilik bir ödül mamasını öğünlerden kısmalısınız.
  4. Beslemeyi sevgiyle ilişkilendirmeyin: Köpeğinizi çok seviyor olabilirsiniz ancak ona fazla yiyecek vermek, çok sevdiğiniz anlamına gelmez. Yiyecekleri sevgiyle ilişkilendirmek yaygın bir hatadır. Köpeğinizin obez olmasına sebep olmak, ömrünü kısıtlayacaktır.
  5. Bol egzersiz: Köpeğinizin gün içinde koşturması, yürüyüş yapması ve yüzmesi, kilo vermeyi kolaylaştırır. Köpekler aktivitelere bayılırlar ve bu sayede formda kalabilirler.

Köpeklerde Obezitenin Neden Olduğu Sağlık Sorunları

Köpeklerde obezitenin neden olduğu sağlık sorunları bazı cinslere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin doberman ve tazı gibi hızlı koşucu olan bazı cinsler, fazla kilolu olduklarında eklem ve sırtlarında baskıya sebep olur. Bu da yürümelerini ve oturmalarını engeller. Daha da kötüsü, kısa burunlu köpekler, özellikle pug cinsi olanlar nefes almakta zorluk yaşamaya başlar.  Veterinerinizin, kilo verdiğinden ve genel sağlığını iyileştirdiğinden emin olmak için köpeğinizin sağlığını ve kilosunu sık sık izlemesini sağlayın. En ufak bir fark bile genel yaşam kalitesini artıracaktır. Köpeğinizde birkaç kilo fazladan ciddi sağlık etkileri olabilir ve köpeğinizi, yaşam beklentisinin kısalması da dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıklar ve koşullar yaşama riski altına sokabilir. Ek ağırlık, köpeğinizin hareket kabiliyetini, oyun için enerjisini ve genel ruh halini etkileyerek köpeğinizin yaşam kalitesini de etkileyebilir.

Köpeğinizin Sağlıklı Kilosunu Öğrenin

Köpeklerin belli standart ağırlıkları vardır bu sayede olması gereken sağlıklı kilosu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunu öğrenmek için köpeğinizin standartları konusunda kısa bir araştırma yapmanız veya veterinerinize danışmanız yeterli olacaktır. Bu mevcut ağırlığın altında veya üzerinde olması, olası bir sağlık sorunlarına sorun olabilir.

Bazı köpeklerin cins standart gereksinimlerinden daha kısa veya daha uzun olabileceğini unutmayın, bu nedenle ideal ağırlık, bu köpeklerin cinsi standart boy açıklamaları dahilinde olacaktır.

Köpeğinizi yediklerini aniden değiştirmek yerine yeni bir diyete sokmak önemlidir. Köpeğinize yeni bir rejime başlamadan önce daima veterinerinize danışın. Yeni bir gıda türüne başlarken en az yedi günlük bir geçiş planlamak iyi bir kılavuzdur. İşte bu nasıl görünebilir:

  • 1-2. Günlerde köpeğinizi eski mamasının yüzde 75’ini ve yeni mamasının yüzde 25’ini besleyin
  • 3–4. Günlerde, yeni yiyecek yüzdesini yüzde 50’ye çıkarın, diğer yüzde 50 eski yiyecek olur.
  • 5-6. Günlerde köpeğinizi yeni mamanın yüzde 75’ini ve eski mamanın yüzde 25’ini ekleyin.

Köpeğinizin kilolu olmasına sebep olan faktörler şunlar olabilir:

  • Diyabet
  • Artrit
  • Kalp hastalığı
  • Akciğer bozuklukları
  • Yüksek tansiyon
  • Bağışıklık disfonksiyonu
  • Kanserli tümörler

Kilo Kaybı için Kalori Nasıl Hesaplanır

Köpeğinizin ideal kilosunu öğrendikten sonra, düzenli bir kilo kaybı sağlamak için köpeğinizi günlük beslemek için gereken kalori miktarını öğrenmelisiniz. Bu sayıyı belirlemek için köpeğinizin ideal kilosu, günlük aktivitesi ve günlük aldığı kalori miktarını bilmelisiniz. Bazı köpekler aynı yaştan ve cinsten köpeklerle aynı beslense bile, daha fazla kilo alabilir. Bunun sebebi günlük hareketlerindeki yoğunluklarıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Köpeğinizi zayıflatmak isterken bazı sorunları görmezden gelmemeniz gerekir ve bazı durumlarda ek tedbirler ile daha iyi kilo almasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gerekenler:

Veteriner hekim gözetimi: Köpeğinizin kilolu olduğunu düşünüyorsanız, ilk olarak bir veterinere görünmenizde fayda var. Çünkü zayıflığın olduğu gibi kilolu olmanın da çeşitli sağlık sorunlarından ötürü meydana gelebilir. Başta kanser ve tümör olmak üzere birçok ciddi sorunun habercisi olan aşırı yağlanmanın önüne geçmek için erken tedbir almanız gerekebilir.

Serbest beslenme: Köpeğinizin önünde her an yemek olması, yanlış bir davranıştır. Köpekler insanlar gibi değildir ve çoğu zaman doydukları halde yemek yemeye devam edebilirler. Bunun sebebi, vahşi içgüdülerinin aç kalma korkusu olabilir.

Yalvarma: Köpeğinizin sadece aç kaldığında değil, yemek istediğinde de yalvarma eğiliminde olabilir. Bazen bu hareketlere dayanmak oldukça zorlayıcı olabilir ancak bunu onun sağlığı için yapmanız gerekir. Köpeğinizin ne zaman acıktığı ve ne zaman sadece yemek istediğini bilebilmeniz için günlük beslenmelerini düzenli olarak yapın.

Dilencilik ve açlık arasındaki farkı ayırın: Köpekler için çekici bir kokuya sahip tavuk veya et gibi yiyecekleri tüketmeden önce masanın başına sizden önce gelirler. Siz yemek yerken sürekli gözünüzün içine hatta kaşık tuttuğunuz elinize odaklanırlar. Bu bir dilenme yöntemidir ve ne yazık ki çoğu zaman işe yarar. Bazı cinsler bu konuda çok ustalaşmışlardır. Pub, teriyer, danua, bulldog, french bulldog, mastif, pekinez ve tazı gibi köpekler dilencilikleri ile meşhurlardır. Bunun sebebi sevimliliklerini kullanmak ve çoğu zaman yemeğe hayır diyememektir. Ancak bu köpek sahiplerinin yaptığı yanlışlardan biridir ve bu duruma boyun eğmemek gerekir.

Yemek artıkları: Yemek artıkları sofradan kalan yiyeceklerin ziyan olmaması için güzel bir yöntem olsa da yağlı yiyecekler köpekler için çok zararlıdır. Bu sadece kilo almalarına değil, iç organlarında çeşitli sorunlara da sebep olacaktır. Bu yüzden nişastalı ve yağlı yiyecekleri köpeğinize vermeden önce oluşabilecek sağlık sorunlarını göz önünde bulundurmalısınız.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Yıllarca hayvan derneklerinde çalıştım, bu blogumda sizlerle bilgilerimi paylaşacağım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL