Köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım?

Köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım?

Yazar: Emre Rothzerg Köpek Köpek bakımı Köpek sağlığı

Köpeklerde zayıflık göstergesi bir sağlıksızlık belirtisi olduğu gibi çirkin bir görünüme de sebep olabilir. Köpek sahipleri Köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım konusuna eğilmekte.

Bir köpeğin sağlıklı olabilmesi için ideal bir vücut kondisyonuna sahip olması gerekir. Bir köpeğin zayıf olmasına sebep olan birkaç farklı neden olabilir. Öncelikle bir hastalık, yaralanma veya parazitten kaynaklı sebepler kilo almasını engelleyebilir. Kilo almak için özel köpek maması kullanmanız gerekebilir. Peki köpeğiniz zayıf mı? Bunu anlamanın en kesin yolu, kemiklerindeki belirginliktir. Eğer köpeğinizin kaburgaları, omurga kemikleri çıkıntılarında yağ ve et yoksa ve bariz bir şekilde belli oluyorsa bu bir zayıflık belirtisidir. Ayrıca normal şartların altında olan zayıflıkta köpeğinizin enerjisi zayıf olabilir ve gerekli besinlerden uzak kalabilir. Peki köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım?

Eğer veteriner hekiminiz, köpeğinizin tıbbi sorunlardan ötürü zayıf olduğunu söylüyorsa, ilk olarak beslenmesine kalori eklemesi yapmalısınız. Bazı köpek mamaları, köpeklerin kilo alabilmesi için yüksek kalori ve protein seviyelerine sahiptir. Ayrıca köpeğinizin günlük yemek öğünlerini de arttırmalısınız. Bu şekilde ihtiyaç duydukları kaloriyi alabilirler. Köpek mamalarının üzerinde bulunan beslenme kurallarını uygulayın ve beslenme miktarını gün boyunca küçük öğünlere bölün. Örneğin günde iki ana öğün yerine dört küçük öğün şeklinde yapın. Hızlı yemek yiyen köpekler sindirim sorunu yaşayabilirler. Ayrıca köpeğinizin bir seferde tüketebileceğinden fazla yaş köpek maması vermeyin. Yaş mamalar çabuk bozulabilir. Köpeğiniz her tür mamayı yemiyorsa, kuru mamayı yaş mamayla karıştırıp verebilirsiniz. Bu aynı zamanda ekstra kalori de sağlayacaktır.

Veteriner hekiminiz, köpeğiniz sağlıklı bir kiloya ulaşıncaya kadar pakette tavsiye edilen miktardan fazlasını beslemeyi önerebilir. Bu noktada, bakım için önerilen yem miktarını azaltın. Köpeğiniz aktif olduğu ve bol miktarda egzersiz yaptığı sürece, köpeğiniz sağlıklı bir kiloya ulaştıktan sonra kilo almak için yüksek proteinli köpek mamasını beslemeye devam edebilirsiniz. Köpeğinizin kilosunu düzenli olarak izlemeye devam edin ve kilo kaybı devam ederse veterinerinize görünün.

Köpeğe Nasıl Kilo Aldırılır?

Sizler için köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım sorusunu maddeler şeklinde sıraladık:

  1. Daha yüksek kalorili bir yiyecek seçin: Köpeğinizin yiyebileceği uygun yiyecekleri ve mamasını daha yüksek kalorili besinlerden seçin. Bu, köpeklerin kilo almasını ve mevcut kilosunu koruması için faydalı olacaktır. Yalnızca orta derecede aktif veya daha az hareketli köpekler bu tür yiyecekler sayesinde daha fazla yağlanacaktır.
  2. Gün boyunca küçük öğünler verin veya serbest besleyin: Köpekleriniz bu sayede gün boyunca daha fazla kalori alma şansı elde ederler ve bu şekilde kilo alabilirler. Bazen köpekler aç olmasa bile lezzetli mama kokusuna dayanamaz ve her seferinde içgüdülerine yenik düşerek yemek yerler. Serbest beslenmede herhangi bir sorun yoktur.
  3. Öğünlere atıştırmalıklar ekleyin: Yağ ve protein bakımından yüksek dana yüreği, yağlı kuzu eti ve inek memesi gibi bazı yiyecekleri diyet listesine ekleyebilirsiniz. Genelde konserve edilen hu yiyecekler, ek beslenme için tercih edilebilir. Köpeğiniz için dengeli beslenmenin yerine bu tip besinleri listeye tamamen eklemeyin. Bunları daha çok atıştırmalık olarak öğünlere ekleyin. Ayrıca yavru köpekler için vitaminler şart olabilir.
  4. Yaş veya taze yiyecekler kullanın: Bunlar kuru mamalara göre daha çekici kokulara sahip olan mamalar olduğu için köpekler bunlara dayanamazlar. Yaş ve taze yiyeceklerin çoğu, açıldığı gün tüketilmelidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Köpeğinize kilo aldırmaya çalışırken sağlığından olmaması için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Peki köpeğe kilo aldırırken nelere dikkat etmelisiniz?

Islak mamaları gün boyunca sıcakta bırakmayın: Bu mamalar, taze etlerin konserve edilmiş halleri olabilir. Bu yüzden açıldığı gün tüketilmeli ve sıcaktan uzak durmalı. Serbest beslenme şeklinde yaş mamaların gün boyunca dışarıda ve kaplarda olması, bozulmalara, bakteri oluşumuna ve köpeğinizin sindirim sisteminin parazitlenmesine sebep olacaktır. Bu yüzden köpeğinizin kilo alması için çabalarken sağlığından olmasına sebebiyet vermemelisiniz. Konserve mamalar, açıldığı gün tüketilmesi gereken yiyeceklerdir.

Alerjik reaksiyonlar: Köpeklerdeki alerji riski, insanlardakine oranla çok daha fazla olabilir. Özellikle bazı cins köpeklerde kronik deri rahatsızlıkları bulunabilir. Bu yüzden, kalorili ve yağlı olduğu için kullandığınız bazı mamaların içeriğindeki maddeler hakkında fikir sahibi olmanız gerekir. Özellikle tavuk, kısa tüylü bazı cinslerde egzama ve kaşıntı sorunlarına yol açabilir.

Daha fazla egzersiz: Köpeklere kalorisi yüksek besinler verirken aynı zamanda egzersiz ihtiyaçlarını da karşılamalarını sağlamalısınız. Egzersizler, köpeğin fazla enerjini atmasına yardımcı olduğu gibi, kilo almasına da olanak sağlar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, egzersiz yaparken tükettikleri besin değerlerinden daha fazla yararlanabilirler.

Stres: Eğer köpeğinizin kilo almasına engel olan şey stresse, mamayı veya beslenme şeklini değiştirmeniz çok faydalı olmayabilir. Kronik stres, insanlarda olduğu gibi, hayvanlarda da kilo kaybına sebep olabilir. Bunu düzeltmek için, köpeğinizin üzerindeki stresi ortadan kaldırmanız gerekecektir. Eğer çok fazla ceza veriyor veya despot davranıyorsanız, köpekleriniz üzerinde olumsuz bir psikoloji yaratabilirsiniz.

Seçici yiyen: Köpeğiniz yemek konusunda seçiciyse, her tür mamayı yemek istemez. Bu da haliyle bir zayıflamaya sebep olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için, kuru mamasına yaş mama karışımı ilave edebilirsiniz.

Hastalık: Hastalığa bağlı iştahsızlık, kilo kaybına sebep olabilir. Bundan çok daha da kötüsü, kanser dahil birçok hastalığın habercisi olabilir. Eğer köpeğiniz aniden yemek yemeyi azaltmışsa, bu midesinde yer alan bir tümörden kaynaklanıyor olabilir. İştahsızlığın daha fazla kötü sonuçlara sebep olmaması için, sorunu öğrenmenizde ve köpeğinizi veteriner kontrolüne götürmenizde fayda var.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Yıllarca hayvan derneklerinde çalıştım, bu blogumda sizlerle bilgilerimi paylaşacağım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL