Köpek tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Köpek tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Yazar: Emre Rothzerg Köpek Köpek bakımı Köpek eğitimi

Eğer hayatınızda ilk kez köpek sahibi olduysanız, sizi en çok zorlayacak eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelir. Ancak bu sandığınız kadar zor değildir ve köpek tuvalet eğitim nasıl verilir isimli yazımızdaki önerileri takip ederek kolaylıkla bu durumu aşabilirsiniz. Bildiğiniz gibi köpekler, zamanla kendi bölgelerini işaretlemek için tuvalet yöntemini kullanırlar. Bu, karakterleri ve bilinçleri geliştikçe oturan bir durumdur. Ancak sokakta büyüyen bazı yetişkin köpekler, ev hayatına adapte olmakta zorlanabilirler. Aslına bakarsanız, yetişkin köpek tuvalet eğitimi ve yavru köpek tuvalet eğitimi arasında bazı farklar bulunur. Yetişkin köpeklerin kavrama yetisi yavrulara göre daha yüksek olacağından, bu konuda daha az zorlanabilirsiniz. Yavru köpek tuvalet eğitimi teknikleri hakkında bilgi vermeden önce, yetişkin köpek tuvalet eğitimine kısaca değinmekte fayda var.

Genelde dışarıda yaşayan bir köpeğe yuva sahibi olma şansı veren insanlar, ilk olarak tuvalet eğitimi vermek zorunda kalırlar. Yetişkin köpekler de yavru köpekler gibi kolay eğitilir. Yetişkin köpekler, yavru köpeklere göre tuvaletini daha uzun süre tutabilir ancak bu, bu konuda onları zorlayabileceğiniz manasına gelmez. İlk başlarda tuvalet yapması gerektiği yere sık sık çıkarın ve bunu öğrenmesi için bir fırsat tanıyın. Tuvaletini yaptığında ödüllendirin. Köpeğinizin mama saati düzenli olmalı. Ancak bu sayede bir rutin oluşturabilmeniz mümkün olacaktır. Köpeğinizin önüne mama koyduktan sonra, yesin veya yemesin 15 dakika içerisinde tabağını alın. İlk başlarda yiyeceğinin her zaman önünde olması da tercih edilmemesi gereken bir durumdur. Belli bir program tutturduğunuzda, köpeğinizin acıkma ve tuvalet saatleri de belli bir rutin içinde oluşacaktır.

Eğitim sırasında evcil hayvan sahiplerini en çok zorlayan şey, köpeklerin dışarıdan eve girer girmez tuvaletlerini yapmasıdır. Burada köpeğinizin amacı sizi kızdırmak değil, muhtemelen yeterince uzun süre dışarıda kalmadınız. Köpeklerde tuvalet eğitiminin ilk zamanlarda zorlayıcı olmasının sebebi, köpeğinizin rutine alışmamış olması olabilir.

Köpeklerde tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır? Eğitime başladığınızda sabah, öğlen veya akşam beslenmesinden on dakika sonra ve gün içerisinde özellikle de gece yatmadan önce tekrar dışarı çıkarın. Eğer tuvaletini yapmazsa tekrar içeri alın ve 10 dakika boyunca evin içinde dolaşmasına izin vermeden bekleyip tekrar çıkarın. Ev eğitimi için bir kafes veya bebek beşiğine benzer bir kasa harika bir eğitim aracıdır. Bu işlemi birkaç hafta içerisinde yavaş yavaş esneterek devam ettirin. Köpeğiniz ısrarla eve tuvaletini yapmaya devam ederse, ona ciddi bir ses tonu ile tepkinizi belli edin. Korkutmak için bir gazete kağıdını rulo şekline getirerek ses çıkartacak bir yere vurun. En azından 10 dakika boyunca köpeğinize ödül vermekten ve sevmekten kaçının. Ancak ceza fazla olur veya onu çok korkutursanız önünüzde tuvalet yapmaktan çekinir ve gizli köşelere bunu yapmaya devam eder.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Teknikleri

Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi, yetişkin köpeklere oranla daha zorlayıcı ve sabır isteyen bir durum olabilir ancak yavru köpek tuvalet eğitim teknikleri sayesinde bu zorluğun üstesinden de gelebilirsiniz. Bu süreç zarfında gerçekleşen kazalar olağandır ve bazen fazlasıyla sinir bozucu olabilir. Fakat temel ev eğitimi zorunlu bir ihtiyaçtır daha sonra bu zahmetin karşılığını fazlasıyla alabilirsiniz.

Yavru köpek tuvalet eğitimi teknikleri:

  1. Bir rutin oluşturun: Yavru köpekleri insan bebeği olarak düşünün. Yemek yeme, uyuma ve oyun oynama saatleri belli vakitlerde olmalı. Yavru köpekler genelde bir saatte bir mesanesini yoklar. Yani, yavru köpeğiniz iki aylık olana kadar her iki saatte bir tuvalet yapabilir. Bu yüzden uzun süre başıboş bırakmamalısınız.
  2. Sık sık dışarı çıkarın: Köpeklerinizi en az iki saatte bir ve uyandıktan hemen sonra, uyumadan önce ve her beslenmeden sonra dışarı çıkartın.
  3. Belli bir yer belirleyin: Yavru köpekler ilk etapta kendilerine ait belli bir yer belleyebilir. Bu yüzden köpeğinizi tasmayla gezdirin ve her zaman o noktaya götürün. Ayrıca tuvalet sırasında her defasında belli sözcükler kullanarak onları teşvik edebilirsiniz.
  4. Ödüllendirin: Köpeğiniz tuvaletini yaptığı anda onları çeşitli şekillerde ödüllendirin. Başını sevmek, biraz mama vermek veya hoşlarına giden bir şeyler söylemek çeşitli ödüllendirme şekilleridir. Bu sayede onları dışarı çıkardığınızda neden çıktıkları konusunda öğreti sahibi olurlar. Ancak ödüllendirmeden önce bitirdiklerine emin olun.
  5. Düzenli beslenme uygulayın: Yavru köpeğinizin yeme ve içme saatleri her gün aynı saatlerde olmalı. Köpekler günde 3 veya 4 kez beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Bu zamanları tutarlı zamanlarda yapmalısınız.
  6. Su saatlerine dikkat edin: Yavru köpekler çok fazla su içmek isteyebilir. Suya ihtiyaçları vardır ancak her an bulabilecekleri su olması kontrolsüz bir su tüketimine sebep olabilir. Gece yatmadan önce su vermekten kaçının ancak sabahlar ilk işleri su içmek olmalı.
  7. Evin her yerinde gezmesine izin vermeyin: Yavru köpeklerin zekâsı az geliştiği için, bazı durumları yanlış yorumlayabilirler. Örneğin evde sürekli yattığı bölge dışındaki alanları tuvalet bölgesi olarak görebilir. Bu belli bir yaşa gelen kadar evin her yerinde gezmesine izin vermeyin.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Kaç Gün Sürer?

İlk zamanlarda oldukça fazla feragat isteyen yavru köpek tuvalet eğitimi kaç gün sürer? Köpek sahiplerinin en fazla cevap aradığı soruların başında bu gelmekte. Peki yavru köpeklerde tuvalet eğitimi ne zaman başlamalıdır? Uzmanlar, yavru köpeklerde en az 12 ile 16 hafta arasında tuvalet eğitiminin başlaması gerektiğini söyler. Ancak bu süre 8 haftaya kadar düşebilir bu süreç zarfında olumlu ilerleme kaydetmek de mümkündür. Fakat eğitimi geciktirmek bazen daha zor olabilir.

Yavru köpek tuvalet eğitimi kaç gün sürer sorusunun cevabı biraz size biraz da köpeğinize bağlı bir durumdur. Yavru köpekler belli bir alanda tutuldukları anda tuvaletleri gelirse, kapıya yönelme, havlama veya huzursuzlukla hareketlerini belli ederler. Eğer evin içinde aniden yeri koklayarak hareket ederlerse de bu da tuvalet yapacaklarına dair bir işarettir. Tüm tavsiyeleri düzenli olarak takip ederseniz, yavru köpek tuvalet eğitimi 4 ila 6 ay arası sürebilir. Fakat bu süre, çeşitli sebeplere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, daha küçük ırkların daha küçük mesaneleri ve daha yüksek metabolizmaları vardır ve dışarıda daha sık geziler gerektirir. Kişisel yavrunun önceki yaşam koşulları başka belirleyicisi bulunmaktadır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Yıllarca hayvan derneklerinde çalıştım, bu blogumda sizlerle bilgilerimi paylaşacağım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL