Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Rothzerg Köpek Köpek bakımı

Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır

İnsanlarda olduğu kadar Köpeklerde ağız ve diş bakımı nasıl yapılır önemli konulardan biridir. Çünkü sevimli dostlarımız da tıpkı insanlar gibi bakımsız ağızlar yüzünden çeşitli diş problemlerine maruz kalabilirler.

Köpekler için üretilen diş fırçaları ve diş macunları, köpeklerin ağzında yer alan bakterileri azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak köpek diş fırçalama teknikleri insanlarınkinden daha farklıdır. Eğer bu konuda daha önce bir tecrübeniz yoksa, küçük adımlarla işe başlayabilirsiniz. Bunun dışında köpeklerde ağız ve diş bakımı nasıl yapılır maddeler halinde:

Diş bakımına erken başlayın: Eğer diş bakımına erken başlamazsanız, yetişkin olduklarında diş bakımı sırasında huzursuz ve bakımı daha zor olabilir. Ayrıca daha sonra meydana gelebilecek telafisi zor sağlık sorunlarının da önüne geçebilirsiniz.

Doğru diş macunu seçimi: Köpekler için normal bir diş macunu kullanamazsınız. Bu diş macunlarında bulunan florür, köpekler için çok zehirlidir. Evcil hayvan dükkanlarında satılan diş macunları, bakteri öldürmek veya plağı azaltmak gibi çeşitli türlerde üretilebilir.

Gıda seçimi: Çoğu zaman kuru gıda, diş bakımı için sulu yiyeceklerden daha iyi olabilir. Yumuşak yiyecekler bazen köpeklerin dişlerine yapışabilir. Bu da dişlerde çürüme meydana getirebilir.

Çiğnenebilir oyuncak: Dişleri temiz tutmak için, çiğnemeli oyuncaklar faydalı olur. Bazı oyuncaklar sadece bu iş için üretilmiştir ve sert olmayan bu nesneler, dişlerin kırılmasını da engeller.

Rutin diş temizliği: Tüm çabalarınıza rağmen köpeğinizin dişlerini bir veteriner kadar iyi temizleyebilirsiniz. Dişler dışarıdan baktığınızda sağlıklı görünse de alt kısımlarında biriken bir tartar bulunabilir.

Köpek Diş Fırçalama Teknikleri

Köpeklerde diş fırçalama teknikleri insanlarınkine benzerlik gösterse de başlarda zorlayıcı olabilir. Bu yüzden başlarda küçük adımlarla başlayabilirsiniz.

İşte işinize yarayabilecek köpek dişi fırçalama teknikleri:

  • İlk olarak köpeğinizin diş fırçasını tanımasına izin verin ve nazik davranın. Köpeğiniz anlamsız gelecek tepkiler verebilir ancak bu oldukça normaldir. Fiziksel olarak kendini kötü hissetmemesi için kibar davranmaya özen gösterin.
  • Dişlerini fırçalamaya başlamadan önce ağzınıza dokunun ve parmaklarınızla dişlerine ve diş etlerine sürün. Köpek dişlerini daha iyi fırçalayabilmeniz için, dişlerini kapatan deriyi kaldırmanız veya ikinci bir kişiden yardım talep etmeniz gerekebilir. Ancak tek başına yapmaya başlamanız sizin için daha iyi olacaktır.
  • Diş fırçası insanlarınkinden farklı olduğundan, oval bir şekilde yukarıdan aşağı ve diş etlerine doğru fırçalayabilmeniz mümkün olacaktır.
  • İlk fırçalamaya ön dişlerden başlamalısınız. Dişlerin fış kısmına dikkat ederek ağzının arka kısmına doğru ilerleyin. İlk başlarda köpeğinizin huysuzluğu yüzünden zorlanabilir ve sık sık ara verebilirsiniz ancak bu tip durumlarda çok fazla zorlama yapmayın.
  • Köpekler için diş macunları, lezzetli ve cezbedici kokulara sahip olacağından, buna alıştıkça işiniz kolaylaşacaktır. Unutmayın, insanlar için üretilmiş diş macunları köpeğinizin ağzını, midesini ve gırtlağına zarar verebilir, dişlerini dökebilir ve hatta kanser edebilir.
  • Bu işlemi haftada bir veya en fazla iki kez tekrarlamanız yeterli olacaktır.

Köpeklerde Diş Çıkarma

Köpeklerde diş çıkarma veya dişleme adı verilen evreler, pirana balığı ile mücadele etmeye benzer bir hal alabilir. Sevimli dostlar ne kadar ufak olursa, dişleri de o kadar sivri ve keskin olacaktır. Bu süreç zarfında köpeğinizin yumuşak bulduğu her şeyi parçalamaya kalkması ve masa altlarında diş bulmanız olağandışı değil.

Köpeklerin dişleri çıkmaya başladığı anda anne köpek emzirmeyi reddeder. Bunun sebebi, yeni çıkmaya başlayan sivri ve keskin dişlerin, annenin memesini kesmeye başlaması. Bu, doğal döngünün bir parçası olarak süt ihtiyacının azaldığı anlamına gelir. Olağan durumlarda köpeğinizin diş dökmesi için yapmanız gereken bir şey yoktur. Köpeklerde diş çıkarmaya teşvik ve yardım için, silikon ve yavru köpekler için üretilen oyuncaklar alabilirsiniz.

Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Köpek dişleri, diğer tüm etçil memelilerde olduğu gibi iki farklı evrede çıkar. Başlangıçta yavru veya bebek dişi olarak adlandırılan sivri ve keskin dişler, daha sonra yerine nihai dişleri gelecektir. Peki köpeklerin dişleri ne zaman çıkar?

Yavru köpeklerin doğumundan itibaren geçen 2 haftalık sürecin sonunda, bebek dişleri oluşmaya başlar. İlk çıkmaya başlayan dişler, damak kısmında yer alan üst dişlerdir. Takip eden bir aylık zaman zarfında alt kısımda bulunan dişler de çıkmaya devam eder. İlk bir aylık zaman diliminde küçük sivri dişlerin neredeyse tamamı oluşmuş olur. Olağan şekilde beslenmeyen veya yetersiz beslenen yavrularda bu süre biraz daha uzayabilir. Doğumundan itibaren geçen 8 haftalık süreç içerisinde, süt dişi adı verilen bu dişlerin kökleri güçsüzleşmeye başlar. Köpeğin ısırma aktivitesi ne kadar fazla olursa, düşmeleri de o kadar hızlı olacaktır. Takriben yaklaşık olarak dört aylık zamanda, süt dişlerin tamamı dökülmüş ve yerine kalıcı dişleri çıkmış olur. Köpeklerin altı aylık zaman diliminden sonra neredeyse tüm dişleri, olması gerektiği seviyede büyümüş olacaktır.

Köpeklerde Diş Çürümesi

Köpeklerin dişlerini fırçalasanız da fırçalamasınız da her hafta dişlerini kontrol etmeniz gerekir. Erken müdahale ile köpeğinizin kalan diğer dişlerini kurtarma olasılığınız daha fazla olacaktır. Köpeklerde fiş çürümesi, yiyeceklere bağlı gelişebilir. Eğer çürük diş fark ederseniz, derhal veterinere gitmeniz önerilir.

Köpeklerde diş çürümesi şu şekilde anlaşılabilir:

  • Ağız kokusu
  • Yeme veya köpek çiğneme alışkanlıklarında değişiklik
  • Yüzde veya ağızda pençe
  • Depresyon
  • Aşırı salya
  • Yanlış hizalanmış veya eksik dişler
  • Renksiz, kırık, eksik veya çarpık dişler
  • Kırmızı, şiş, ağrılı veya kanayan diş etleri
  • Diş eti çizgisi boyunca sarımsı kahverengi tartar kabuğu
  • Ağız içinde şişlik veya büyüme

Köpek dişlerinin mine aşınması, diş çürümesine sebep olabilir. Nadiren görünse de hemen her köpekte meydana gelebilme ihtimali bulunur. Genel olarak etobur olduklarından ötürü, dişleri çürümeye bizimkinden daha dirençlidir. Fakat tedavi maliyetli olabilir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Yıllarca hayvan derneklerinde çalıştım, bu blogumda sizlerle bilgilerimi paylaşacağım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL